Blog

Livsmedelsbutiker i Sverige

Sverige har rikligt med livsmedelsbutiker och dem alla satsar på olika råvaror som är kända för just deras namn. De största butikerna i Sverige är willys, Lidl, Netto, Coop, Hemköp och Ica. Hos Öppettider kan du hitta alla deras standard samt avvikande öppettider och många fler.

Coop är just känt för deras ekologiska sortiment, det finns alltid ekologiskt att välja mellan på frukt och grönt sidan. Dem storsatsar mycket på att nästan bara ha ekologiskt men också ha mycket erbjudanden för deras medlemmar för att priserna inte ska sticka iväg allt för mycket för kunden. Detta gör att det går rättvist ut och båda parterna vinner på det. Något mer företag som satsar mycket på frukt och grönt är Lidl. Efter ett stort avslöjande på hur Lidl hanterade sina grönsaker och frukter som låg tillsammans med deras sopor och livsmedelsbutiken fått stor satsa på deras frukt och grönt. Lidl är känt för sitt billiga pris och har idag ett utav det bästa och billigaste priset på frukt och grönt.

Butiker som slåss om marknaden

Willys, Lidl, Netto, Coop, Hemköp och Ica har gemensamt att det alla säljer det mesta. Alla butiker stor satsar på sin grej och många konkurrerar mycket mot varandra. Willys, Lidl, Netto satsar mycket på att pressa priserna och har mycket importerade varor i sina butiker. Saker som te.x. Coop, Hemköp och Ica inte har, vilket ger dem en stor fördel hos folk som vill ta del av råvaror som kommer utanför Sverige. Lidl kom först till Sverige och har oftast dominerat i gruppen där livsmedelsbutiker pressar mycket på sina priser. Men Willys och Netto växer också väldigt fort.

Två affärer som konkurrerar mycket är Ica och Coop. Båda vill bidra med hög kvalité till ett bra pris och vill gärna ha allt att erbjuda. Dem kör mycket med bonus checkar och erbjudanden för medlemmar. Ica kom först till Sverige och har fler butiker och anställda i Sverige. Coop har ett försprång på deras stora utbud på glutenfria produkter, glutenfritt har blivit ett allt större krav hos konsumenterna och ju större utbud desto bättre och roligare för dessa människor att handla. Ica är störst i Sverige och ungefär 100 000 anställda runt om i Sverige. Många Ica butiker är privat ägda men faller ändå under namnet Ica. Coop har inte lika måna anställda men dominerar i vissa städer med fler butiker än Ica.

Är du en kräsen konsument vill gärna ha den billigaste drickan så ska du definitivt gå till Lidls butiker för där har du det största utbudet av dricka och även den billigaste. Ibland kanske du som konsument inte bryr sig så mycket om priset men vill ha bra kvalité på ditt kött. Då har Coop den bästa kvalitén till det största utbudet.

Den första stora livsmedelsbutiken som kom till Sverige var Ica, som startades utav Stefan Holmberg år 1870. Denna butik blev en stor succé och bara 5 år senare kunde man slå upp dörrarna till nästa stora butik. Som tidigare nämnt tid Ica Sverige med storm och har sedan dess dominerat i det mesta. Ica har även flera stora lager som packar och behandlar varor som skickas ut i butikerna runt om i Sverige. Det finns 7 st lager i Sverige som tillhör Ica som plockar varor till flera butiker idag och inte bara Ica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *