Övriga

Matsmart – Konceptet som kan rädda världen?

Vi alla har varit där – i butikshyllan, kollandes på bäst-före datumet. Men visste du att ditt aktiva val att välja bort produkter bidrar till ett enormt stort miljöproblem? Om varan istället hade 50% rabatt – skulle du då köpa den? Förmodligen – och det är precis det Matsmart handlar om.

Matsmart är en svensk hemsida som har som affärsidé att köpa in varor (allt från livsmedel, kakor, bullar, godis, snacks, kaffe, te, choklad m.m) som kan vara av lite sämre kvalité – i form av att förpackningarna är fel eller bäst-före datumet börjar närma sig. Och det supersmarta? De köper in de från tillverkarna till ett stort nedsatt pris och sedan säljer det vidare till oss konsumenter till också ett lägre pris. Supersmart, eller hur?

Jag har handlat hos Matsmart ett flertal gånger och blir alltid lika positivt överaskad. Frakten är jättesnabb, priserna är otroligt bra och det finns ett stort sortiment på deras hemsida. De har också flera olika kategorier, såsom snacks och godis eller till och med varor som inte är ätbara (ex. toalettpapper och dylikt). Det är supersmidigt att kunde handla där direkt och sedan få hemleverans till närmsta postombud. De har även ett nytt koncept som heter Storpack, och det går ut på att de sätter ihop färdiga lådor (med massa nedsatta produkter) och säljer dessa ännu billigare än att köpa styckvis. Detta kan bli ett mycket bra val för familjer och när de utökar sitt sortiment kan de på lång sikt börja med matkassor – och dominera marknaden totalt.

 

Hur fungerar bäst-före datum i butik?

Detta är ett ämne som oftast har debaterats. Det betyder inte att dagen efter så börjar maten mögla eller bli helt dålig – utan det är enbart en garanti från tillverkaren att produkten är absolut bäst före det datumet – men i majoriteten av produkter går det alldeles utmärkt att förtära det efter datumet. En produkt som håller speciellt länge efter datumet är just ägg – och kan hålla i hela två månader efter bäst-före datumet.

Det som kan hända är att krispikhet, färg och konsistens kan förändras någorlunda. Vissa upplever även smak att bli något annorlunda, och har upplevt mörka smaker och mer tunga smaker.

Hur bra fungerar Matsmart?

Från all medial marknadsföring har Matsmart växt något enormt – och det är i alla fall jag väldigt tacksam för. En hel del nya kunder har strömmat in och det betyder mer mat som sparas, större vinst för företaget och möjlighet att ta in fler säljare som kontaktar producenter och tillverkare, som får in ett större sortiment.

Under 2016 så lyckades Matsmart “rädda” hela 708 ton mat från att slängas. Det är helt otroligt mycket, och bidrar till en stor miljöpåverkan. De har tagit fram rätt intressant statistik som att var femte matkasse som du köper slängs (i snitt), för att du låter bäst-före datumet gå ut eller dylikt. Därför är det viktigt att kanske inte storhandla, utan vecko-handla, och kolla datumen i butiker. Återigen är det viktigt att veta att bäst-före datumet inte alltid gäller, men mejerivaror – såsom mjölk, bröd, smör m.m bör man hålla ett öga på datumet då det ofta kan vara en bra indikation.

 

Vad för olika kategorier finns det?

Tacksamt så har Matsmart en hel del olika kategorier. Det är allt från hela lådor, som jag nämnde lite högre upp i artikeln, till alla möjliga varor. Några populära kategorier är skafferi (exempelvis soppa, krämer, ris, musli och dylikt), kolhydrater såsom pasta, ris och nudlar, diverse drycker, godis, snacks – men t.o.m bröd (dessa där det är feltryckta förpackningar). Andra populära kategorier är just te & kaffe, apotek och ekologiska varor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *